mandag, juni 09, 2008

ÅRHUS: Fattigstop tømmer ventelister i Brabrand

Fra MetroXpress, Århus
Af Henning Mols

TOMT. En omstridt særregel tvinger Brabrand Boligforening til at afvise så mange ansøgere til ventelister, at indflytningsklare lejligheder i perioder står gabende tomme.

Ifølge boligforeningens formand, Jesper Pedersen, sender særreglen om 'kombineret udlejning' - der udelukker modtagere af kontanthjælp, starthjælp eller integrationsydelse fra at søge lejligheder - dermed en kontant regning videre til boligforeningens øvrige medlemmer.

"Reglen udhuler vores venteliste gevaldigt, og det koster boligforeningen penge. Vi har taget til efterretning, at reglen er indført. Men vi så den gerne afskaffet igen," siger Jesper Pedersen.

Kombineret udlejning blev indført af socialministeriet i 2005 for at bistå socialt udsatte boligområder med at luge ud i problemerne. Reglen har været i kraft i Gellerup og Toveshøj siden efteråret, hvor henholdsvis 17 og 8 procent af de boligsøgende bliver afvist på grund af reglen. Men reglen har ifølge Jesper Pedersen intet gjort for at forbedre områdernes sociale standard.

"Vi kan ingen forandring se. Vi kan jo ikke se på folks indtægt, om de er banditter eller ordentlige mennesker. Derfor vil vi hellere lade folk flytte ind, og så have besværet med at få dem ud igen, hvis de ikke opfylder reglerne i deres lejekontrakt," siger Jesper Pedersen.

Flere andre boligområder i Århus har kombineret udlejning, men her bliver langt færre ramt end i Gellerup og Toveshøj. Rådmand Gert Bjerregaard (V) påpeger, at særreglen kun er et af mange instrumenter til at forbedre vilkårene i de sociale gettoer.

"Men kombineret udlejning er kommet for at blive. Det er afgørende, at vi får løftet områderne ind i en positiv spiral, og der sker blandt andet ved at ændre sammensætningen af beboerne," siger Gert Bjerregaard.

Bredt flertal bag
Et bredt flertal i byrådet står bag beslutningen om 'kombineret udlejning'. Ud over i Gellerup og Toveshøj er der 'kombineret udlejning' i Herredsvang og Bispehaven.

Artikel fra MetroXpress (den 6. juni 2008) er gengivet i sin helhed, red.

Ingen kommentarer: