torsdag, november 06, 2008

Fokus på socialt udsatte har virket

Fra Morgenavisen Jyllands-Posten, Århus

I efteråret 2005 kulminerede Rosenhøjs sociale problemer i omfattende uroligheder og hærværk. Nu, tre år efter, foreligger de første resultater fra et socialt projekt, der blev undfanget på omtrent samme tidspunkt

Af Marie-Louise Andersen
En fireværelses lejlighed i Rosenhøj i Viby danner rammen om en række sociale projekter, der blev fostret i håb om at tage kvarterets begyndende sociale problemer i opløbet. Problemerne kulminerede i omfattende uroligheder og hærværk i efteråret 2005, men omtrent samtidig slog lejligheden dørene op og åbnede officielt Partnerskabsprojektet, der i daglig tale kaldes lejlighedsprojektet.

Et samarbejde mellem Århus Kommune, Boligforeningen Århus Omegn og Viby Andelsbolig-forening samt skoler og klubber i området. De første resultater fra projektet foreligger nu, og det viser sig, at projektet har formået at tage hånd om mange af de sociale problemer i området, så politiet i dag betegner det som et relativt roligt kvarter - især i forhold til tilstanden i 2005.

Færre anbringelser
Projektet adskiller sig fra andre projekter ved, at det private og offentlige er gået sammen om et samarbejde, der laver forebyggende og koordinerende foranstaltninger som alternativer til de eksisterende sociale indsatser. De opsøgende medarbejdere og rollemodeller er fysisk placeret i lejligheder i lokalområdet, og her kan de udsatte børn, unge og voksne beboere i Søndervang søge støtte.

Den tilgang har haft en effekt på flere områder. Helt konkret kan Jan Borum, socialcenterchef for Socialcenter Syd, fortælle, at antallet af anbringelser af børn i området er faldet med 33 pct. på de tre år, projektet har kørt.

På fem år er antallet af anbragte børn mellem 10 og 14 år faldet markant med 67 pct. Det skal ses i lyset af, at antallet af børn og unge er vokset markant i området. Jan Borum tilskriver succesen den måde, projektet er lagt an på.

"Vi har ikke haft en politik om at nedbringe antallet af anbringelser. Men vi har opnået resultatet ved at vurdere, hvilken indsats der skal være omkring det enkelte barn, for at det kan blive i området. Det har aldrig været sådan, at vi ikke har anbragt dem, som skulle anbringes. Men vi har fokuseret på, at så længe vi kan holde dem i hjemmet ved hjælp af specifikke sociale indsatser, så har vi gjort det," forklarer Jan Borum.

Fakta: Lejlighedsprojekt
Resultater de første tre år:
* Antal anbringelser er faldet 33 pct. (fra 21 til 14)
* Antal dagforanstaltninger er faldet 21 pct. (fra 116 til 92)
* Antal døgnforanstaltninger er faldet 19 pct. (fra 27 til 22)
* Aflastningspladserne er halveret (fra 8 til 4)
* Familiebehandlingen er faldet 73 pct. (fra 55 til 15)

Ingen kommentarer: