fredag, februar 15, 2008

Når kollegiefællesskabet fejler

Fra Dagbladet 24Timer, Århus
Af Christian Kloster

Ved at tildele socialt udsatte unge kollegieværelser ønsker kommunen at få de unge til at indgå i et sundt og konstruktivt fællesskab

Kollegierne i Århus er ikke forbeholdt velfungerende studerende med styr på tilværelsen. Århus Kommune benytter nemlig sin ret til social boligtildeling, hvilket betyder, at socialt udsatte unge flytter ind hos velfungerende unge. På nogle kollegier fører det til uacceptable forhold for alle parter.

"Jeg har talt med andre studerende, som fortæller, at det går galt på deres kollegier, og på vores kollegium er det ikke kun uacceptabelt for os, men også for den beboer, som tydeligvis ikke har en god tilværelse. Vi synes faktisk, at det er synd, for vedkommende har ikke styr på sin tilværelse, og ingen - heller ikke kommunen - hjælper vedkommende," siger 19-årige Henrik F. Kammann fra Vejlby Kollegiet.

Diana Jørgensen, administrationschef på Kollegiekontoret, siger, at hun finder det beklageligt, når fællesskaberne ikke lykkes. Hun kender til uroen på Vejlby Kollegiet, men ønsker ikke at udtale sig konkret om sagen eller om, hvad hun synes om ideen med at blande socialt velfungerende med social belastede unge.
"Vi ønsker, at alle befinder sig godt på kollegierne og opfordrer beboerne til at skrive en skriftlig klage hertil, så vi kan handle ud fra noget konkret," siger hun.
"Ved visse klager over de beboere, som har fået social boligtildeling, retter jeg henvendelse til kommunens sagsbehandlere, som tager kontakt med den unge," fortæller Diana Jørgensen.

Vigtigt at blande
Socialrådmand Gert Bjerregaard mener, at det er vigtigt at blande forskellige unge mennesker.
"Hvis man skal undgå sociale ghettoer, parallelle samfund og bydele med ekstrem kriminalitet, er det også vigtigt, at unge, som har sociale problemer, kommer ud at bo blandt velfungerende unge. Det betyder naturligvis også, at vi ikke skal acceptere tyveri og den slags. Sådanne ting må jo have de samme konsekvenser som i samfundet i øvrigt. Og er det noget, som sker gang på gang, kan det selvfølgelig få konsekvenser for, om man kan blive boende eller ej." siger han.

Fakta
Kollegiekontoret forsøger at mægle mellem de stridende kollegiebeboere, inden et lejemål bliver opsagt. Oftest klages over beboere, der støjer og sviner, eller som har venner ulovligt boende på kollegieværelserne. Når kollegiekontoret modtager klager over socialt udsatte kollegiebeboere, rettes henvendelse til kommunens socialrådgivere.

Ingen kommentarer: